Bregmos Konfektyr

Choklad, från då till nu. Del 3.

New York Times Square

Från frö till masskonsumtion

Processen kakaobönan genomgår för att slutligen bli till choklad är lång och svår. Det är en som tagit århundraden att uppfinna, finslipa och förbättra. Länge konsumerades kakaon som dryck. Först 1828 lärde man sig att separera kakaofettet från kakaon, och 1842 kom den första chokladkakan (även om den inte såg ut eller smakade som chokladkakorna idag).

Kakaoträdet blommar först när det är tre år gammalt. Efter det blommar det vart annat år. Av 1000 blommor, bildar en enda av dem kakaofrukt. Själva skörden måste gå varsamt till och sköts därför för hand, för att inte skada blomningen. Ur frukten plockas bönorna som sedan jäses och torkas, transporteras till beredning, rostas och krossas och pressas till en kakaomassa, som i sin tur sedan kyls ned, krossas och finmals till kakaopulver. Själva chokladen hanteras sedan varsamt under noggrant kontrollerade temperaturer och förhållanden. Hela processen, från sått frö till färdig chokladprodukt, är en känslig sådan som kräver kunskap och expertis.

Idag konsumeras choklad över hela världen. Varje år går det åt cirka 4.5 miljoner ton kakaobönor. År 2001 spenderade amerikanerna cirka 13,1 miljarder dollar på choklad. Bönorna odlas fortfarande runt om i Sydamerika, men även i Afrika och Asien. Närmare 43 % av världens kakao kommer från Elfenbenskusten, ett av de länder som rankades längst ner på Hans Roslings välmåendekarta i boken Factfulness som publicerades 2018. Att platserna som idag odlar kakao tidigare var kolonier har satt sina spår i hela produktionskedjan. Det är spår vi på Bregmos försöker sätta stopp för, så att stegen vi tar härnäst är i riktning mot en bättre värld. Vi skänker bland annat regelbundet donationer till hjälporganisationen World Cocoa Foundation, vilket du kan läsa mer om i Del 4. Läs mer om vårt arbete för en hållbar chokladproduktion!