Bregmos Konfektyr

Choklad, från då till nu. Del 2.

Venus

Gudarnas föda – en kärlekshistoria

Från Spanien tog sig kakaon och chokladdrycken genom Europa. Till Frankrike kom den genom giftermålet mellan Anna av Österrike och Ludvig XIII. Att choklad idag förknippas med romantik (för vad vore väl Alla hjärtansdag utan choklad?) är ingen slump. Det är en gammal tradition som följt med kakaon i dess spridning över världen. Den allra tidigaste länken som vi idag vet om går så långt tillbaka i tiden som till mayafolkets storhetstid. För de där högtidliga ceremonierna chokladdrycken konsumerades på? Det var deras version av vår tids bröllop.

När chokladdrycken så småningom nådde Storbritanniens kuster ansågs den vara ett afrodisiakum, med flera andra effekter som på olika sätt gynnade hälsan. Från Tyskland färdades chokladen till Skandinavien. På 1700-talet passade Sveriges stolthet Carl von Linné på att ge trädarten som kakaobönan hör till det passande namnet gudarnas föda.

Läs mer i Del 3.