Bregmos Konfektyr

Choklad, från då till nu. Del 1.

Maya stenornament

2 500 år gammal historia. Förpackad i en enda, njutbar chokladpralin.

Inuti den där chokladbiten som smälter till perfektion på tungan gömmer sig en lång historia, kantad av kärlek, politik och kolonisatörer. Kakaobönan har funnits med oss länge, vi har använt den i minst 2 500 år. Till en början växte träden fritt, och människorna plockade de bönor som fanns. Under 600-talet e.v.t. började mayafolket i nuvarande Amerika odla kakaoträden. Då växte pengar bokstavligt talat på träd, eftersom bönan, inte bara konsumerades, utan också fungerade som valuta.

Chokladen som vi äter idag skiljer sig mycket från chokladen så som den var från början. Att få fram rätt smak och konsistens kräver månaders, till och med åratals, arbete. Kakaon måste behandlas under strikta förhållanden, och själva chokladsmeten är väldigt känslig för temperaturskillnader. Chokladen som mayafolket konsumerade var i form av dryck. Kakao (men inte så som du föreställer dig kakao, den här genomgick inte samma maskinella process) blandades ner i kallt vatten, vilket man sedan drack vid högtidliga ceremonier. Receptet och bönan togs med till Europa på 1500-talet av Christofer Columbus. När chokladdrycken under 1600-talet sedan blev populär tog Spanien monopol på kakaoimport – det var endast deras kolonisationer kakaobönan fick importeras ifrån – ett monopol som höll i sig i nästan ett århundrade.

Vill du läsa mer? Klicka här för att komma till Del 2.